Acest produs se afla pe stoc si poate fi plasat la curier in 1 zi lucratoare.
Promotie valabila in perioada 11-11-2024 - 31-12-2028 in limita stocului disponibil.
Descriere - Rascoala (Colectia BS)
Cartea face parte din Campania SALVEAZA O CARTE, nu o judeca dupa coperta! Carti iubitoare cauta casuta primitoare si vin cu 50% reducere! Se afla in stare buna, cu doar cateva defecte pe coperta, pe care le poti vedea in galeria de poze a fiecarui produs din campanie!
Aceasta apartine editurii REGIS.
Romanul realist "Rascoala", semnat de Liviu Rebreanu, reprezinta creatia epica de mare amploare in literatura romaneasca, antrenand zeci de eroi ai caror destine sunt schitate abil de un povestitor obiectiv si omniscient, realitatea cartii fiind expusa verosimil iar personajele si graiul acestora fiind autentice. Tema acestei carti are ca baza rascoala din 1907, eveniment consolidat pe relatia ancestrala intre taran si pamant.
Multiplele planuri pe care romanul "Rascoala" este construit prezinta taranii si existenta lor precara, lipsa pamantului si vitregiile iernii aspre dar si reprezentantii clasei boieresti si arendasesti. Din randul taranimii se desprind memorabilii Petre Petre, Lupu Chiritoiu, baba Ioana, Trifon Guju, Pavel Tunsu, Toader Strambu si Leonte Orbisor. Boierii de seama in "Rascoala" sunt Miron Iuga, Nadina, Grigore Iuga, colonelul Stefanescu, Gogu Ionescu in timp ce arendasii Platamonu, Rogojinaru sau Cosma Buruiana sunt figuri remarcabile de asemenea.
Actiunea romanului se desfasoara in satele argesene Amara, Lespezi, Gliganu si Ruginoasa, pe mosia vasta a batranului Miron Iuga. Pe aceasta intindere, in perioada iernii lui 1906 si a primaverii lui 1907, conflictul intre patura taranimii si clasa latifundiara creste gradat pana la asasinarea lui Miron Iuga, stingandu-se apoi in scene ale represiunii.
In cea dintai parte a cartii, faptele se aduna si se suprapun iar zgomotul surd al nemultumirii taranilor devine mai intens cu fiecare clipa ce trece.
Tanarul Grigore Iuga, fiul marelui boier de la Amara, il invita pe Titu Herdelea pe mosia sa din Arges, ocazie cu care "poetul" din Ardeal ii cunoaste pe batranul Miron si pe sotia lui Grigore, Nadina. La Craciun, intre cei doi tineri intervine o ruptura iremediabila, adulterul Nadinei conducand negresit spre divort. Frumoasa Nadina doreste sa-si vanda mosia dorita de batranul Iuga, de Platamonu arendasul si de tarani. Cei din urma sunt refuzati iar acest eveniment agita spiritele. Alte evenimente aparent minore din viata satului sunt sedimentate in constiinta taranilor: soferul Nadinei omoara cocosul babei Ioana si agreseaza un copil neastamparat, arendasul Buruiana se plange de un furt iar taranii sunt batuti, fiul lui Platamonu dezonoreaza o fata, porcul unui taran este confiscat pentru neplata impozitului, sotia lui Melentie Heruvimu se stinge din cauza foamei atunci cand barbatul avea speranta salvarii. Atmosfera se intuneca ca inaintea sfarsitului lumii iar "pamant" este cel mai rostit cuvant. Rascoala incepe odata cu zorii "rosii" ai diminetii, atunci cand soarele parea a fi "un cap scaldat in sange proaspat".
Rascoala devine un real "personaj" a carui putere incredibila sterge totul in cale, precum Apocalipsa. Taranii distrug conacul de la Ruginoasa, pornind apoi spre Lespezi. Marea sete de pamant este la acest moment violenta: jandarmii pierd armele si sunt alungati, Platamonu e emasculat, locuintele arendasilor si boierilor sunt distruse. La Amara, Miron Iuga este ucis de multimea furioasa. Noul guvern aflat in fruntea tarii organizeaza rapid reprimarea rascoalei insa la marginea Amarei, taranii si soldatii condusi de maiorul Tanasescu se confrunta. Dupa primele rafale, trupurile celor morti acopera pamantul. Totul in jur e moarte la final de "Rascoala".